Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις...
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές Ιθάκες, όπως και οι στόχοι που θέτουμε στη ζωή μας. Κάθε φορά που επιτυγχάνουμε ένα στόχο θέτουμε έναν επόμενο και έτσι συνεχίζουμε τις προσπάθειες να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη ζωή μας.
Κάθε φορά που φτάνουμε στην Ιθάκη, θέτουμε έναν υψηλότερο στόχο και συνεχίζουμε την πορεία μας προς τη νέα Ιθάκη, προς το νέο στόχο που θέσαμε. Η Ιθάκη, δεν μας προσφέρει τίποτε περισσότερο πέρα από το ταξίδι για να φτάσουμε σ΄ αυτήν. Έστω και γι΄ αυτό όμως αξίζει κάθε προσπάθεια.
Αξίζει όλη μας την αφοσίωση και όλη μας την ευγνωμοσύνη, που μας κρατά σε μια διαρκή εγρήγορση και προσπάθεια για τη χώρα μας, ιδιαίτερα τώρα που περικυκλώθηκε από "Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες".
.. Μ΄ αυτές τις σκέψεις, σας καλωσορίζω στο ιστολόγιό μου και ευελπιστώ αυτός ο χώρος να γίνει χώρος ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών.
ελληνική σημαία

25 Ιαν 2017

Απόψε, αυτοσχεδιάζουμε (όπως πάντα...)

Του Καλλικέλαδου
Μόνο ένας παντελώς άσχετος με τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, ή κάποιος που ήλθε ξαφνικά στη χώρα μα από τον... πλανήτη Άρη, μπορεί να ελπίζει ότι με την τακτική που ακολουθούμε ως χώρα, ως πολιτικές δυνάμεις, θα δούμε άσπρη μέρα.

Ενώ επί μια εξαετία οι δανειστές μας δεν υποχώρησαν ποτέ, μα ποτέ, ούτε μια φορά, στα αιτήματα της Ελλάδος –δίκαι ή μη- σήμερα, μετά από τόσα πολλά παραδείγματα ακαμψίας τους, εμείς όχι μόνο δεν διατυπώνουμε ένα συνεκτικό σχέδιο εξόδου από τη χώρα, που να έχει τη συμφωνία τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων (και να στείλουμε, έτσι, το μήνυμα στους πιστωτές μας ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί στην Αθήνα- με κορμό οποιοδήποτε από τα δυο μεγάλα κόμματα, αυτό το κοινό σχέδιο, το εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση η χώρα θα το σεβαστεί και θα κινηθεί πάνω σε αυτό) αλλά αντίθετα, δρούμε και σχεδιάζουμε με ορίζοντα... τεσσάρων ημερών.

Μόλις χθες, Δευτέρα, δηλαδή τέσσερις μέρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup μεθαύριο, Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εδέησε να αποστείλει επιστολή (ακριβέστερα: άλλη μια επιστολή...) προς τους πιστωτές μας όπου, αντί να εξηγεί τα μέτρα που η Αθήνα προτίθεται να λάβει, ώστε να ξεκλειδώσει –επιτέλους- η δεύτερη αξιολόγηση και να ενταχθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η επιστολή αναφέρει ότι... τα μέτρα θα τα εξηγήσει προφορικά την Πέμπτη ο υπουργός!

Τέτοια προχειρότητα, ακόμα και σήμερα, επτά, σχεδόν, χρόνια μετά την ένταξή μας στα μνημόνια, κι ενώ δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση (μια! Έστω για δείγμα!) που οι δανειστές της Ελλάδας να υποχώρησαν απέναντι στα αιτήματά μας για «πολιτική διαπραγμάτευση» κλπ, η κυβέρνηση συνεχίζει να αυτοσχεδιάζει χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, χωρίς κατανόηση στο εξωτερικό και χωρίς συναίνεση στο εσωτερικό. Κι όπως λέει μια σοφή παροιμία, «είναι αδύνατον, όταν κάνεις τα ίδια πράγματα, να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα».

Κι η αξιωματική αντιπολίτευση; Εκείνη, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού της, ετοιμάζει «το δικό της «σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση». Το δικό της! Το γαλάζιο! Που το εξυφαίνει εν κρυπτώ και παραβύστω, μην τυχόν και βρεθεί κανείς και της κλέψει τις επαναστατικές και πρωτότυπες ιδέες! Μα, ακόμα κι αν ξαφνικά η Νέα Δημοκρατία εφηύρε το τέλειο σχέδιο εξόδου από την κρίση (που μόλις δυο χρόνια πριν δεν το γνώριζε, ή δεν μπορούσε να το εφαρμόσει γιατί οι πολίτες δεν της το επέτρεψαν στις εκλογές του 2015), πώς μπορεί να πιστεύει ότι θα το εφαρμόσει με μηδενική κοινωνική ανοχή; Εάν σε μια υποθετική αυριανή κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι, τα συνδικάτα εντελώς απέναντι, η αυτοδιοίκηση και οι λεγόμενοι «κοινωνικοί φορείς» αντί να βάλουν πλάτη, συνεχώς διαμαρτύρονται και υποδαυλίζουν μια κοινωνική εξέγερση, ποιος στ’ αλήθεια πιστεύει ότι ακόμα κι ένα τέλειο σχέδιο εξόδου από την κρίση έχει πιθανότητες να επιτύχει το σκοπό του;

Κυβέρνηση κι αξιωματική αντιπολίτευση, σαν τις στρουθοκαμήλους, κρύβουν τις ολοφάνερες πολιτικές τους αδυναμίες πίσω από μεγαλοστομίες, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και έναν επικοινωνισμό, που δείχνει ότι ακόμα και σήμερα, την ώρα της πιο μεγάλης δοκιμασίας κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, δικό τους μέλημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δική τους πολιτική επικράτηση και αναπαραγωγή.

Απελπισία...-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου